Elektronikus fizetési meghagyás

A kintlévőség kezeléssel foglalkozó vállalatok előszeretettel alkalmazzák a fizetési meghagyás jogi lehetőségét, mert gazdaságilag az egyik legkedvezőbb megoldást nyújtja a jogos követelések érvényesítésére, és az elektronikus eljárás jelentősen felgyorsult a korábbi évek gyakorlatához képest (kb. 2 hónap alatt jogerőre emelkedik).

Az Fmhtv. életbelépése óta eltelt rövid idő ellenére látható, hogy a kintlévőség kezeléssel hivatásszerűen foglalkozó vállalatok, szervezetek eddigi gyakorlatukat az új jogszabály adta lehetőségekre alapozva átgondolják, átalakítják.

Az új FMH eljárásrend bevezetésekor több vállalatnál is felmerült, hogyan lehet a fizetési meghagyásos eljárás összetett folyamatát nagyobb mennyiségű ügy esetén is egyszerűen, hibamentesen, gazdaságosan kezelni, és beilleszteni a vállalat folyamataiba.

A törvényt és a kapcsolódó rendeleteket figyelembe véve az e-Post Hungary Kft. kifejlesztett egy olyan szolgáltatást, amely az Ügyfél, a Közjegyzők és a bírósági Végrehajtók közötti fizetési meghagyás folyamatot, valamint a végrehajtási eljárás indítását a MOKK informatikai rendszeréhez kapcsolódva teljes körűen, komplex módon valósítja meg.

Az e-Post e-FMH szolgáltatás akár nagyszámú, egy időben zajló FMH eljárást is egyszerűen követhetővé tesz, ezért nélkülözhetetlen a havonta 100 darabnál több FMH eljárást indító vállalatoknak, de azok számára is gazdaságosan igénybe vehető, akik havonta csak néhány FMH eljárást indítanak. A szolgáltatás komplex folyamat támogatást nyújt az elektronikus úton történő fizetési meghagyás (FMH) eljárások végzéséhez és a végrehajtási (VH) eljárások indításához.